RESEPI KERAPU SWEET SOUR
Bahan-Bahannya:
● 1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar)
● ¼ cawan sos cili
● ½ cawan sos tomato
● 2 sudu besar sos tiram
● Serbuk kunyit
● Minyak untuk menggoreng
● 4 ulas bawang merah ditumbuk lumat
● Garam secukup rasa
● 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
● ½ batang lobak merah dipotong kiub
● ½ batang timun dibuang biji & potong kiub
● 1 biji tomato dibuang biji & potong kiub
● 1 potong nenas dipotong kiub
● ½ cawan air
● 1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar)
● ¼ cawan sos cili
● ½ cawan sos tomato
● 2 sudu besar sos tiram
● Serbuk kunyit
● Minyak untuk menggoreng
● 4 ulas bawang merah ditumbuk lumat
● Garam secukup rasa
● 3 ulas bawang putih ditumbuk lumat
● ½ batang lobak merah dipotong kiub
● ½ batang timun dibuang biji & potong kiub
● 1 biji tomato dibuang biji & potong kiub
● 1 potong nenas dipotong kiub
● ½ cawan air
Cara masaknya:
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit
1. Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit
2. Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau.
4. Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar.
Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato.
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat.
Angkat dan tuangkan ke atas ikan.
No comments:
Post a Comment