Resepi Seri Muka / Pulut Sekaya
(loyang saiz sederhana)
(loyang saiz sederhana)
Lapisan Bawah:
1 1/2 cawan beras pulut (rendam 3 - 4 jam dan tos)
2 cawan santan cair
garam secukup rasa
1 1/2 cawan beras pulut (rendam 3 - 4 jam dan tos)
2 cawan santan cair
garam secukup rasa
**letak beras pulut dalam loyang, masukan santan dan garam, kukus selama 1/2 jam... angkat dan padatkan/mampatkan sampai sekata..
Lapisan Atas (lapisan hijau):
3 cawan santan (2 cawan santan pekat + 1 cawan air)
1/2 cawan jus pandan (bland pandan + sedikit je kulit kayu manis + sedikit je halia)
4 biji telur
1 cawan gula
secubit garam
3 sudu penuh/menggunung tepung ubi
pewarna hijau
3 cawan santan (2 cawan santan pekat + 1 cawan air)
1/2 cawan jus pandan (bland pandan + sedikit je kulit kayu manis + sedikit je halia)
4 biji telur
1 cawan gula
secubit garam
3 sudu penuh/menggunung tepung ubi
pewarna hijau
** mix semua bahan dan masak dalam periuk menggunakan api perlahan sampai berwap.. jangan sampai pekat atau beketul..
** then, tuang terus atas pulut yg telah dimampatkan tadi
** kukus atas api sedarhana selama 30 - 35 minit
** then, tuang terus atas pulut yg telah dimampatkan tadi
** kukus atas api sedarhana selama 30 - 35 minit
*****sejukkan selama 4 - 5 jam sebelum potong.
No comments:
Post a Comment