Bingka Labu Lemak Manis
Perkongsian Dari Rose Mona
BAHAN A
2 BIJI TELUR
1/2 CWN SUSU CAIR
2 CWN TPG GANDUM
1/CWN GULA PASIR HALUS
1/2 CWN SUSU PEKAT MANIS
1/2 CWN SUDU KECIL GARAM
2 SUDU BSR MENTEGA/PLANTA
1 TITIK PEWARNA KUNING TELUR
1 TITIK ESEN VANILLA
BAHAN B
2 CWN LABU YG TELAH DIREBUS TOSKAN KEMUDIAN
LECEKKAN KE DLM BEKAS
SEDIKIT BIJAN UNTUK DITABUR DIATAS PERMUKAAN
KUIH
CARA MEMBUAT
*PANASKAN OVEN TERLEBIH DAHULU PADA SUHU 200
*SAPUKAN LOYANG DENGAN MENTEGA SUPAYA SENANG
DIKELUARKAN DARI LOYANG APABILA SEJUK NANTI
*CAMPURKAN BAHAN A DGN BAHAN B JIKA KURANG
MANIS TAMBAHKAN SEDIKIT GULA LAGI
*MASUKKAN KEDALAM LOYANG
*KEMUDIAN TABURKAN BIJAN KEATAS PERMUKAAN KUIH
BINGKA LABU ITU
*BAKAR PADA SUHU 150 SELAMA 1 JAM @MENGIKUT
SUHU OVEN MASING2 SEHINGGA MASAK
* SUDAH SIAP KELUARKAN DARI OVEN POTONG SETELAH
SEJUK
*SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment