Jeruk sawi lebih sedap lebih bersih yg penting halal buatan sendiri. masak lemak dgn ikan. masak asam pedas. bole juga campur dlm bubur nasi(hiris)goreng dgn ikan bilis. bwag. cili padi pon sedap jgak. sy kongsi cara buatny di sni..
sawi kai choy
garam kasar 2 segenggam
air basuhan beras
sdikit kunyit serbuk
semasa masak nasi simpan air basuhan beras dlm satu jag. cuci sawi Kai choy. kepak selai2 daun nya toskan dlm tapis. jemur skejap bg dia layu(musim pnas ni cpt layu) masa jemur kena balik2 sawi tu. ambik sawi tadi masuk dlm besen atau mangkuk besar ramas2 sawi tu masuk kan garam kasar gaulkan bg rata. masuk sawi dlm bekas atau dlm botol masuk air beras. sdikit serbuk kunyit. tutup simpan atas meja seminggu ke 2 minggu da bole masak. selang 3 hari guna sudu balik2 sawi tu agar sekata jeruk tu nnti... sy halalkan selamat mencuba sahabat semua. Aamiin
No comments:
Post a Comment