Sambal Kelantan @ Sambal Mok
Resepi turun temurun arwah nenek mertua yang dulunya memang jong masak bekwoh (ketua tukang masak kenduri).
First time rasa masa kenduri sambut menantu 10 tahun dulu. Kita yang pengantin masa tu pun makan tak sedar diri. Sampai jilat jari makan ayam golek ngan sambal nih, hahah. Pastu family semua kalut suh tanya resepi.
Sebelum pkp aritu sempat balik kampung & menuntut ngan mak mertua hihi. Sambal ni kalo jarang2 skali buat pun lupa jugak. So Ruby park sini la resepinya sambil share ngan kawan2 dalam ni. Senang ja tapi kena dokumen kan jugak.
Bahan2:
4biji Bawang holland (dibakar/ panggang)
1 labu Bawang putih (dibakar/ panggang)
4 biji Tomato (dibakar/ panggang)
6 biji Cili merah
Segenggam Cili api (ikut level pedas masing2)
8biji Limau kasturi (blender dgn kulit)
Secawan cuka
2 keping kecik / 1 keping besar Gula Nisey (Gula kerek)
4 sudu makan gula putih (ikut level manis masing2)
Garam skit je
***tak payah tambah air
Cara2:
Blend semua bahan, biar jap beberapa jam sebelum masuk dalam balang. Kalau simpan dalam fridge memang boleh tahan lama. Ni kalo ngam sempat balik kampung pulak baru buat lain.
Sambal ni makan ngan apa pun sedap. Buat paste jadi kuah ngan ikan/ ayam/ udang pun sedap. Selamat mencuba gais.
Btw alang2 dah share tu nak mintak kawan2 doakan saya dipermudahkan urusan bersalin nanti. Due lagi 2 minggu tapi suspen juga menunggu hari. Tq semua. 🥰🥰🥰
Kredit : Ruby Suhana Said
No comments:
Post a Comment