Durian crepe Gemokkk
5 sudu besar tepung gandum
5 sudu besar tepung jagung
7 sudu besar tepung ubi kayu
5 sudu besar tepung kastard
10 sudu besar tepung hong kong dekat bakery ade jual
sedikit garam
3 sudu besar gula icing
8 biji telur saiz B ( ambil kuning sahaja semua )
2-3 titis pewarna lemon yellow
6cawan susu segar
esen vanila sedikit
step mudah
1.Kesemua tepung dan bahan kering di atas di ayak dua kali
2. Masukkan kedalam satu bekas, masukkan garam, gula icing,esen dan telur whisk sebati, dan masukkan susu segar dan pewarna kuning. kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis
3. Panaskan non stick pan saiz kecil kalau xde boleh je pan biasa sapu butter sket api sederhana.
Sapu sikit pan dgn butter ( guna tisu pon boleh)..dah panas pan tu..angkat dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan..lenggangkan sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan
kemudian letak atas dapur 2 hngga 3 mnt.jangan lama sbb nanti hangus kulitnya.tak payah terbalikkan sebb ia nipis mudah sangat masaknya
4. Ulangi smpai abis
cara melipat
pilih bahagian yg kasar di dalam
letak cream setompok letak isi durian atau filling durian kemudian letak cream lg dan lipat ketat kedalam bg nampak effect gemok
fresh cream die
3 cawan vivo mix kental mesti sejuk
kalau nak sentiasa kental beli bowl steel bawah die letak ais then masa korg letak inti filling sentiasa kental xcair mudah lipat
simpan storage die di tempat beku hokey
kalau korg suke nak buat perise lain pn boleh,oreo ke coklat ke pandan kaya ke milo pon boleh tukar colour je
kreadit:azlina ina
.
#MrRoti #Alhamdulillah #target2023 #kongsibersama #pjjkelabroti1malaysia #kelabroti1malaysia #shareresepi #CrepeDurian
No comments:
Post a Comment