8 JENIS MEE TERLAJAK SEDAP
Resepi Mee Jawa
Resepi mee bandung
Resepi Mee Hailam
Resepi Mee goreng basah
Resepi Mee/Maggie
Resepi Mee Kuah
Resepi Mee Basah
Resepi Mee Champa + Mnyak Bawang Putih
1. Resepi Mee Jawa
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300 gm tauge (buangkan akarnya dqn dicelur)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
Mesin halus:
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 batang serai
Sedikit halia
sedikit lengkuas
100 gm udang kering
sedikit cili padi, jika suka pedas
2 sb cili kisar
3 sb serbuk kari daging
air rebusan daging
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah kari & cili kisar hingga garing. Masukkan air dan kacau
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
2. Resepi mee bandung
Anggaran utk mee 1/2kg
Blend:
Bwg besar 2 biji
Bwg putih 2 ulas
Lada kering 10 tangkai (kurangkan klu taknak pedas)
Udang kering 2 peket (yg rm1.50 tu)
Bahan lain:
Mee kuning 1/2kg
Kacang tanah segenggam (goreng & tumbuk)
Tepung gandum 2 sudu bancuh dgn air biar cair
Gula garam aji
Daging sotong udang (ikut suka)
Sayuran(sawi, carrot, tahu)
Daun sup
Bwg goreng
Telor
Tumis bahan blend, letak gula..tumis sampai pecah myk
Masuk daging & kcg tanah
Masuk air dlm 1 jug
Dah didih masuk tepung bancuh tadi
Masuk segala seafood
Masuk sayur, daun sup & bwg goreng
Last garam aji/sedap rasa
Pecah telor sebijik2 jgn pecah ye..
Masuk mee yg dah dicuci
*Mee boleh jugak celur dulu lepas tu serve dlm mangkuk & curah kuah yg tgh panas tu
*Tepung tu utk pekatkan kuah, biasa guna tepung jagung..tapi kat rumah jarang ada tepung jagung kan so boleh je guna tepung gandum
*Gula biasa lebih sikit..ikut citarasa korang nak manis tahap mane
Dah siap bolehlah letak dlm mangkuk tabur bwg grg & daun sup
Selamat mencuba ♥️
#dapurmaton
Kredit: halimatussaadiah sidek*πΉ
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
3 Resepi Mee Hailam
Mee hailam sedap ialah mee yang mempunyai kuah yang banyak. Amat jarang kita merasai mee hailam sedap nie kerana banyak kedai yang tidak menyediakannya. pernah merasai mee hailam di salah sebuah kedai makan. Rasanya memang sedap lagipun penyediaannya adalah amat simple dan rasanya juga sedap.
*Bahan2nya*
1/2 kg. mee kuning
1/4 kg daging ayam dan daging lembu
10 ekor udang (saiz bergantung kepada anda)
3 ulas bawang putih *
3 ulas bawang merah *
1 sudu besar cili boh
1 ikat sawi hijau
1 potong kobis
1/2 batang lobak merah
1 bungkus ‘baby corn’
2 tangkai daun sup dan daun bawang
2 biji limau nipis
1 sudu tepung jagung (dibancuh dengan air)
Sos cili
Sos tomato
Kicap(warna asal Bkn mcm ni,kami suka mkn kicap sb tu boh byk2)
* Ditumbuk terlebih dahulu
* Ayam dan daging direbus dahulu
*Cara2 Membuatnya*
Pertama sekali anda tumiskan bawang putih dan merah sehingga benar masak dan naik bau wanginya.
Selepas itu masukkan cili boh dan kacau semuanya sehingga benar2 masak. Kalau tak masak cilinya nanti sakit perut.
Kemudian masukkan udang, rebusan ayam dan daging.
Selepas itu anda masukkan pula ajinomoto, gula dan garam. ( sukatan mengikut citarasa anda)
Masukkan semua sayur lobak merah, kobis dan baby corn.
Kemudian anda masukkan mee.
Selepas itu masukkan sos tomato dan sos cili.
Masukkan pula tepung jagung dan kacau semuanya hingga serata.
Akhir sekali masukkan kicap mengikut citarasa anda (terlebih letak dikhuatiri masin)
Kacau semula hingga semuanya sebati dengan mee tersebut.
Setelah siap anda boleh menambah apa yang anda inginkan seperti bawang goreng, limau nipis atau sebagainya.
Mee hailam sedap dan simple anda telah pun siap.
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
4. Resepi Mee goreng basah
1 peket mee kuning
minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih
1/2 biji bawang holland
2 tbsp cili kering kisar
.
Lauk:ikut citarasa
ayam cincang
udang
daging
telur
sawi
tomato
Sos & Perasa
5 tbsp sos cili
1tbsp sos tomato
2tbsp sos tiram
1tbsp kicap manis
2tbsp kicap pekat
1tbsp sos ikan
1/2 tsp garam halus
1tbsp gula atau secukup rasa
1/2tsp ajinomoto jika suka
1/2 cawan air
Cara penyediaan
1.panaskan minyak masak,tumis bawang putih
2. masukkan bawang holland,cili kering kisar
3. masukkan lauk pauk,tumis lagi
4. letak sedikit air dan semua sos
5. udang masuk kemudian pun takpa
6.pecahkan telur dan masukkan mee
7. masukkan sayur,kacau sebati.siap!
Sumber : Suhasnida Ismail
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
5. Resepi Mee/Maggie
Bahan2 utk kuah:
Sup bunjut adabi 3pcs
6 btg serai
5 cm halia
5 cm lengkuas
Kicap adabi
Daging seketul 1/2 KG (x pyh ptong,letak seketul terus,org klate pnggil buku besar,,hihii)
Msukkan air ke 2 jug bsar ke dlm periuk,masukkan semua bahan diatas,,rebus smpai mnggelegak,msukkan garam,,aji skit,magi ckup rasa skit,last msukkan kicap
0Ops,,perut lembu kna rebus asing ye,,x campur skali dlm kuah,,
Sambal lada
*blend cili padi dgn cuka
.
Lada jeruk
*bsuh lada besar hijau,,toskan,,dh btol2 kering,,potong kecik2 msukkan dlm botol,,msukkan cuka,smpai tnggelam lada,,biarkan beberapa jam sblm guna.
Minyak bwg putih,,(rahsia sedap)
.
3 labu bwg putih dipo bhagian depan n hujung,jgn duang smpai licin,,tinggalkn sedikit kulit bwg pda bwg,bsuh,,tumbuk bwg smpai lumat,,jgn blend sb xnk ada air,kemudian panaskan 2 cwn minyak,,msukkan bwg putih,,goreng smpai garing,,awas!!jgn smpai hangit,,angkat n sejukkan,ttup rapat dlm btol,blh simpan utk guna next time
Sawi dipotong kecek,,gaulkan dgn taugeh,,rendam dlm air
.
Bhn lain:
Gula
Garam
Serbuk cili
Lobak masin
Daun sup
Bwg goreng
Asam limau nipis(x sedap limau lain)
Serbuk lada putih
Kcg tanah goreng dan ditumbuk,
Bihun
Mee
Kueh tiaw,,
.
Dh siap sume,,agkat daging dlm kuah td,toskan,,potong kcik2
Potong perut kecik2
Mula2 msukkan bihun/mee/kueh tiaw dlm mangkuk,msukkan sayur,lauk,garam,gula,smbal lada,lada jeruk,serbuk lada,mnyak bwg putih,daun sup ape sume kt atas tu,,hihii,,(mlas nk tulis)pastikan kuah mnggelegak ye,,hati2 msa cedok kuah tu,,msukkan dlm mangkuk,,kasi asap naik skit,,,,tabur daun sup,,bwg goreng,,perah asam limau,,,sedia utk mkn
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
6. Resepi Mee Kuah
BAHAN
3 batang rusuk daging(ikut suka nak tulang bahagian mana pun janji tulang)
Sotong 1/2kg
Udang kecik RM5(rebus sekali kulit lepas tu blend halus sekali air rebusan
Ketam 5 ekor(basuh ja jgn buang kulit)
Cabai kering 25 biji(digoreng)
Bawang besaq(5 biji)/bawang merah(20 biji)(digoreng)
Kacang tanah dlm 3 cawan(digoreng)
*macam nak buat kuah kacang tu
1 botol kecil cili sos
1/2 botol kecil sos tomato
1/2 botol kicap
Ubi keledek or ubi kentang 2-3 biji untuk pekat kuah(rebus n lenyek)
Sikit air asam jawa(agak2 lah yer)
2 sudu lada hitam(saya sangai n kisar sendiri ..wangi jer
Garam n gula secukup rasa.
Nak bg sedap lagi boh 2 kiub pati daging sbb saya tak boh tok aji.
Cara senang ja.
Rebus dulu tulang sampai empuk.air daging tu jgn buang tau sbb tu yg akan jadi kuah.
Cabai, bawang blend
Kacang blend
Bila daging dah empuk masuk semua bahan yg blend tu.
Masuk udang yg blend tu
Masuk ketam
Masuk sotong
Pastu masuk sos cili
Masuk sos tomato
Masuk kicap
Masuk garam/ gula/lada
Masuk air asam jawa
Masuk ubi yg dilenyek tu
Ok. Bila dah secukup rasa semua tutup api .
Bersedia untuk tumis darat.
Hiris 5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Panas minyak tumis bawang yg dihiris sampai kekuningan lepas terus tuang dalam kuah mee(masuk sikit minyak yg goreng bawang tu)..potong daun sup n daun masuk dlm kuah....emmm selamat mencuba ikut cita rasa.
Kredit : Norizah Saad
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
7 Resepi Mee Basah
Bahan-bahan
Mee kuning 1bungkus dibilas dan tos...
Sotong 10 ekor dibersihkan potong dan tos..
Fish ball 1paket dibersihkan potong dan tos
Sayur sawi jepun 1ikat dibersihkan potong dan tos..
tomato 1biji dibersihkan dan dibelah 6 ..
Cili kisar 4sudu besar..
Sos cili 5sudu besar..
Sos tiram 1sudu besar..
Sos ikan 1sudu besar..
kicap pekat 1sudu besar..
Kicap manis 5sudu besar..
Kicap mee 2sudu besar..
air putih 1cawan kecil...
Minyak masak 2sudu besar untuk menumis...
Bahan2 tumbuk
Cili api 10biji
bwg putih 3ulas...
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat...
Cara
Panaskan kuali .. masukkan minyak 2 sudu besar..
Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing sedikit..
masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis ,kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan kecil..
Masak dan kacau2 bagi sebati... masukkan sayur dan kacau2 lagi.. pastu masuk kan mee kuning dan tomato... kacau2 bagi sebati dan masak.. siap
Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan aji.. sbb rasa kicap2 tu semua dh cukup..
Kredit : Ieda Roslida
π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«π«
8 Resepi Mee Champa + Mnyak Bawang Putih
Bahan Untuk Kuah
1 1/2 - 2 kg daging lembu beserta tulang untuk dibuat bone broth
3 liter air
4 biji bawang holand* potong 4
3 biji bawang besar * potong 4
2 inci lengkuas dipotong nipis* hiris nipis
Seekor sotong kering sebesar tapak tangan* kalau takde tak kick la kuah sop ni. Tapi kalau takde boleh la abaikan.
Daun ketumbar seikat
Daun bawang.
2 batang kulit kayu manis*
4 biji bunga cengkih*
1/2 cawan sos ikan
Gula
Garam
Perasa jika suka
Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam
3 kiub stok perisa daging
Cara-Cara
1. Rebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth. Bone broth ni bagus untuk kesihatan kita.
Caranya didihkan air rebusan dulu. Masukkan daging dan tulang dalam 30minit hingga 1 jam. Kemudian buang air rebusan daging tadi beserta kotoran.
Kemudian masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali dalam selepas 30 minit mendidih lihat jika air rebusan ada buih-buih atau keruh buang lagi airnya.
Kemudian masukkan air yang baru (3 liter) dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi. Kali ini rebus sehingga daging empuk. Keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5@6 jam..
2. Sementara daging kita empuk, boleh bakar dahulu bawang holand, bawang merah besar, lengkuas, dan sotong kering, kayu manis dan cengkih (Lihat gambar)
3. Dalam rebusan tulang tersebut masukkan bahan2 yang kita bakar tadi..masukkan, sos ikan, seikat daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang.
Rebus dengan api perlahan. Sebenarnya sup ni sangatlah sedap jika makan panas-panas.
Time korang ceduk kuah tuang dalam mangkuk mee tu kan, korang kene tapis guna penapis supaya bawang2 dan segala rempah tak masuk dalam mangkuk mee tu. So dapat kuah yang suci bersih je.
Sambal Lada
4 biji lada merah (besar)*
20-30 biji cili api*
2 ulas bawang putih*
2 sudu besar cuka
sedikit garam
Cara-Cara
1. Rebus sehingga layu bahan2 bertanda * diatas kemudian toskan dan kisar sehingga hancur beserta dengan cuka dan garam. Siap
Minyak Bawang Putih
3 labu bawang putih dibersihkan dipotong halus
1 cawan minyak jagung
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api.
Bahan Lain
kuey teow, mihun, mee champa
Daun ketumbar
Daun sup
Daun bawang
Limau nipis
Hirisan daging
Minyak bawang putih
Lobak asin yang dipotong halus
Sambal lada
Tauge
Kicap
Serbuk lada sulah/lada hitam
Gula (tambahan jika suka manis)
Sos ikan jika perlu
π psst time nak makan tu kan korang boleh la taruk kicap, perah asam limau, taruk sambal lada, minyak bawang putih , serbuk lada hitam/lada sulah, sos ikan jika suka dan gula jika yang suka manis. bahan tambahan ni la penyedap mee sup korang tau!! Sekali cuba mesti nak lagi.
Maaf sebab lambat post resepi ni. Tukang masak biasa campak-campak je bahan-bahan dalam periuk tapi nak bagi resepi kat sini kene buat ikut sukatan semoga berpuasahati semua.
Sumber : tahrunnisah jali
No comments:
Post a Comment