Sup Tulang Jadi Pekat Melikat
Kisar 2 Bahan Rahsia Ini, Confirm Kuah Sup Tulang Jadi Pekat Melikat Dan Sedap! Cubalah!
Bahan-Bahan A:
- 3 biji bawang besar
- 8 biji bawang putih
- halia dalam 2 ketul
- 1 sudu ketumbar
- Kisar semua bahan A sampai halus
Bahan-Bahan B (Bahan Rahsia Kepekatan Kuah):
- 3 batang saderi
- 1 batang lobak merah
- Kisar semua bahan B sampai hancur
Bahan-Bahan C:
- 3 batang kayu manis
- 4 biji bunga lawang
- 10 biji bunga cengkih
- 10 biji buah pelaga
- 1 senduk serbuk sup
- 2 kg tulang
- 5 biji kentang (dibelah 2)
- 3 batang sadari (dihiris)
- 3 biji bawang besar (dibelah 4)
- air
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan B dan bahan C, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
- Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang empuk.
- Jika tak empuk lagi tambah air, tak empuk tambah lagi air dan seterusnya hinggalah isi-isi empuk. Proses ini makan masa 1 1/2 jam juga.
- Apabila sudah empuk, masukkan ubi kentang, batang sedari dan bawang yang dah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masa ni kita tunggu pulak ubi kentang empuk dalam 10 minit.
- Dah masak semua bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup.
No comments:
Post a Comment