Rempah Mandy yameni:
Rempah Nasi Arab
Cara Membuat Rempah Nasi Arab
2 sudu besar buah pelaga
2 sudu besar bunga cengkih
2 sudu kecil lada hitam
1 biji buah pala
1 sudu makan halia kering( saya pakai serbuk
je)
4 helai daun bay/salam
Grind semuanya sampai halus
( rempah ni saya x gunakan semua...tadi guna
2 sudu besar utk perap ayam
dan 1 sudu utk nasi...masih ada lebih lagi...)
Ayam Mandy :
1 ekor ayam potong
4 (Rebus dengan air
secukupnya hingga masak mengunakan
1 sudu rempah Mandy dan
sedikit garam dan toskan, simpan air rebusan )
2 sudu rempah mandy
2 sudu serbuk jintan putih
(yang ni la rempah killer dia...banyak sikitpun tak apa)
sedikit serbuk kunyit
1 sudu serbuk ketumbar
Garam
Nasi Mandy
2 pot beras PUSA,
basuh dan rendam 20
minit...toskan
3 sudu minyak dan
2 sudu butter ( tadi pakai minyak
zaiton....minyak biasapun boleh)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih sesudu
rempah mandy
buah tomato dibuang biji dan
di dadu
bunga cengkih, bunga lawang,
kayu manis, buah pelaga dan daun salam/bay.
3 pot air rebusan ayam tadi
(2 1/2 pun blh...tgk beras)
Tumis semua bahan tadi di atas...dah
layu/sedikit brown...masukkan beras...kacau..dan masukkan air...tanak spt
biasa. Hampir masak,titiskan pewarna kuning (takde saffron..heheheh), buat
lubang di tengah nasi dan masukkan mangkuk kecil yang dibuat daripada aluminium
foil..tuang minyak dalam mangkuk, masukkan arang bakar...tutup periuk, supaya
asap dapat menyerap dalam nasi. 10 15
minit, buang mangkuk aluminium tadi dan gemburkan nasi. Siap!!
Untuk Sambal (Salata Hara):
2 biji buah tomato
3 biji cili api Blend tanpa
air...masukkan sesudu kecil garam dan hirisan daun ketumbar..siap
Untuk salsa:
1 biji buah tomato, buang
biji dan dadu
1 biji timun buang biji dan
dadu
1 labu bawang besar
merah..dadu
2 biji cili api daun
ketumbar perahan lemon..asam limau nipis lagi sedap la.. garam dan gula...gaul
sebati...siap..
No comments:
Post a Comment