ROTI CANAI TURUN TEMURUN RESEPI DARI MAK
bahan2: A
1kg tepung gandum
2sdB marjerin
2sdB susu pekat
1 biji telur
1kg tepung gandum
2sdB marjerin
2sdB susu pekat
1 biji telur
bahan2: B
1 ½ cawan@2cwn air
1sdB garam
1 ½ cawan@2cwn air
1sdB garam
-Satukan bahan A hingga betul2 sebati.
-masukkan air yg telah di kacau dgn garam hingga larut.
-uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.tambah air sedikit2 sekiranya doh agak kering.
-bulatkan hingga menjadi bebola kecil2 sehingga habis..lumurkan dgn marjerin dan simpan
dlm bekas kedap udara minimum 2jam.
-masukkan air yg telah di kacau dgn garam hingga larut.
-uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.tambah air sedikit2 sekiranya doh agak kering.
-bulatkan hingga menjadi bebola kecil2 sehingga habis..lumurkan dgn marjerin dan simpan
dlm bekas kedap udara minimum 2jam.
-bentukkan setiap bebola hingga menjadi roti canai dan bakar hingga masak...
boleh dimakan dgn kuah dal@kuah kari..
-bakar separuh masak utk roti canai segera
,dan simpan dlm freezer.
boleh dimakan dgn kuah dal@kuah kari..
-bakar separuh masak utk roti canai segera
,dan simpan dlm freezer.
No comments:
Post a Comment