Products available

Sunday, May 26, 2019

Resepi Daging Gulung Sos Lada Hitam Italian

Resepi Daging Gulung Sos Lada Hitam
Bahan :
1 kg daging batang pinang
2 sudu besar minyak masak
Horseradish Cream, (jika suka)
Bahan perap:
1 sudu besar madu
1 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
Sedikit garam
Bahan kisar:
½ cawan minyak
5 ulas bawang putih
1 pokok daun parsli
Sesudu kecil rempah Italian mix (daun oregano, rosemary dan thyme)
2 sudu besar mustard powder
Cara membuatnya:
Gaul rata daging dengan bahan perap. Ikat serta gulung daging dengan menggunakan tali parcel. Biarkan sekurang-kurangnya 4 jam di dalam peti sejuk.
Panaskan saute pan di atas dapur dengan api sederhana dengan memasukkan dua sudu besar minyak masak.
Setelah sauté pan panas, gorengkan daging gulung selama 8- 10 minit sehingga terbakar seluruh bahagian dan mengeluarkan air.(caramelized).
Asingkan dan guna air daging (caramelized) itu sebagai gravy dengan menambahkan sedikit cream atau susu segar.
Keluarkan daging gulung dan pindahkan ke dulang pembakar beralas rak wire.
Panaskan ketuhar dengan suhu kepanasan ketuhar 350 degrees F.
Sementara itu masukkan bawang putih, rempah Italian mix ( parsley, thyme, oregano, rosemary), mustard powder, ½ cawan minyak masak dan garam secukup rasa ke dalam food processor. Blend sehingga bahan menjadi paste.
Sapu rata bahan paste pada daging gulung. Bakar di dalam ketuhar selama 45 minit atau sehingga masak.
Biarkan daging gulung 10 minit sebelum di hiris dan dihidangkan bersama Horseradish Cream dan sayur-sayuran kukus (lobak merah, brokoli, couliflower, kacang peas)
Horseradish Cream
½ cawan sour cream
2 sudu besar prepared horseradish atau lobak manis cincang
1 sudu besar jus lemon
Garam
Cara membuatnya:
Campurkan semua bahan di dalam bekas kecil. Tutup dan masukkan ke dalam peti sejuk sehingga sedia digunakan untuk hidangan.
Nota: Rebus atau kukus sayur-sayuran seperti lobak merah, cauliflower, brokoli dan kentang sebagai makanan seimbang. Masukan ke dalam pinggan individu bersama hirisan daging gulung dengan dicurahkan sedikit gravy di atasnya.

No comments:

Post a Comment