Products available

Monday, July 15, 2019

Cara Buat Kulit, Sambal & Inti Popia Basah Yang Sedap

Cara Buat Kulit, Sambal & Inti Popia Basah Yang Sedap.

CARA BUAT POPIA BASAH HOMEMADE BAHAN-BAHAN KULIT POPIA:
2 cawan tepung gandum
1 biji telur putih
3/4 cawan air
2 sudu makan cuka Secubit garam

CARA MEMBUAT KULIT POPIA

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk, gaul sebati.
Boleh guna tangan atau sudu. Jika adunan nampak pekat, boleh tambah sedikit air. Tutup adunan dan perap 30 minit. Selepas 1/2 jam, panaskn kuali leper@ non-stick.
Ambil sejemput adunan dan lenserkan di atas kuali nipis-nipis.

Biar seketika, kemudian angkat perlahan dengan menarik kulit popia dari tepi. Ulang proses ini hingga habis. Kulit popia ni boleh letak bertindan kerana ia tidak melekat

BAHAN SOS POPIA:
12@14 cili kering – buang biji, rebus dan toskan. Kemudian kisar halus dengan 1 cawan air 1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2-3 sudu makan gula perang
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan kicap manis Minyak untuk menumis

CARA-CARA BUAT SOS:

Kisar bawang besar dan bawang putih hingga halus.
Panaskan minyak dalam periuk.
Tumis bahan kisar hingga wangi.
Masukkan cili dan masak hingga pecah minyak.
Masukkan gula perang, gula pasir dan kicap manis.
Masak hingga pekat menggunakn api perlahan.
Tambah garam secukupnya.

 BAHAN-BAHAN INTI POPIAH:

Sengkuang  jika suka- hiris nipis @ memanjang Tauge- bersihkan
1/2 biji kubis – racik halus
1 batang lobak merah – hiris memanjng Segenggam udang – buang kepala & ekor.
Potong kecil 1/2 biji bawang besar – cincang halus
2 ulas bawang putih – cincang halus Udang kering – tumbuk halus Garam dan minyak untuk menumis

CARA-CARA SEDIAKAN INTI:

Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali, tumis udang, bawang besar dan bawang putih hingga wangi. Guna api sederhana. Masukkn kubis dan lobak merah. Kacau hingga layu. Masukkan tauge, sengkuang, udang kering dan garam. Kacau sebati dan rasa garamnya. (masak sekejap sahaja bahan inti ini)

No comments:

Post a Comment