Products available
Friday, September 6, 2019
cara membuat koey Tew
“Tak payah beli buat je sendiri. Pasni nak buat char kue teow ke ladna ke kungfu ke goreng mamak style ke sume bole. Dah jom, ini resepinya”. Bahan-Bahan Kuey Teow Buat Sendiri: 1 cawan tepung beras* 1/2 cawan tepung ubi* 1 1/2 cawan air* (batter) Sedikit minyak sayuran Loyang untuk mengukus Cara Membuat:
1. Sediakan kukusan. Saya guna kuali jek.
2. Satukan kesemua ramuan (*) kacau rata jangan sampai bergentel.
3. Sementara itu griskan loyang pengukus dengan minyak sayuran.
4. Tuang sesenduk adunan batter ke dalam loyang. Pastikan semua ruang loyang dipenuhi adunan better dengan menggoyang-goyangkan loyang tadi. (guna senduk lauk tu).
5. Kemudian kukus sehingga masak dalam lebih kurang 7-10 minit.
6. Biarkan sejuk kejap pastu griskan permukaan kue teow dengan minyak sayuran tadi. Keluarkan dari loyang, susun bertindan. (Ulangi proses ini hingga selesai)
7. Sapukan permukaan pisau dengan minyak pastu bolehlah dipotong mengikut saiz yang anda suka. Siapp!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment