Products available
Thursday, January 16, 2020
Resepi Ayam Ungkep Sedap Tetapi Sangat Mudah
Resepi Ayam Ungkep Sedap Tetapi Sangat Mudah
Bahan Resepi Ayam Ungkep Jawa : 1 ekor ayam 1 batang serai diketuk 1 keping asam keping 3 helai daun limau purut Sedikit air 2 senduk minyak masak garam & gula secukup rasa 1 sudu makan jintan putih ditumbuk 1 sudu makan jintan manis ditumbuk 1 sudu makan biji ketumbar ditumbuk
Bahan kisar untuk perasa ayam ungkep
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
15-20 cili padi hijau
Cara Penyediaan Resepi Ayam Ungkep Mudah :
#1: Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan bahan kisar beserta jintan manis,jintan putih dan biji ketumbar.Tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana.
#2: Baru masukkan ayam,asam keping,serai diketuk,daun limau purut dan gaul sebati bersama bahan tumis. Tutup periuk dan biarkan ayam masak dalam tempoh 30-40 minit dengan api kecil.Jangan risau kenapa tak masukkan air,nanti air ayam akan turun.
#3: Buka periuk sekepas ayam dah empuk dan barulah masukkan sedikit air jika perlu.Sesuaikan rasa dengan garam serta gula. Siap dah ayam ungkep anda. Hidangan yang pekat penuh rasa serta kuahnya yang sedap untuk dimakan dengan nasi putih memang memikat selera.Selamat mencuba hidangan ayam ini
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment