Cream Cheesecke Superb
Cara nak buat
1)asingkan putih dan kuning telur 6biji gred A
Bhgian A
6keping cheesedale (125g)
Butter 50g
Susu segar 100ml
Selfrising our 60g
Tepung jgung 20g
Vanila powder/esen vanila
Kuning telur 6 biji
Bahagian B
Putih telur 6biji
Gula kisar/castor 140g
Cream of tartar 1sudu kfc
1-double boiler cheese, butter dan susu sampai tidak berketul . Ketepikan bg sejuk dlu.
2- sudah sejuk adunan cheese masukkan kuning telur sambil2 whisk masukkan vanila powder/esen serta
tepung sikit demi sedikit sehingga sebati.
3-pukul putih telur mggunakan mixer high speed sehingga berbuih masukkan cream of tartar dan masukka
gula 140g secara 3 peringkat. Putar sehingga kental dan mendaptkan adunan yg soft peak bertanduk.
4-masukkan adunan meringue sdikit demi sikit kedalam adunan cheese dan satukan mggunakan kaedah
kaup balik pakai spatula je slow2.sampai kedua2 adunan sebati..
5-sapukan minyak di sekeliling loyang dan lapik baking paper di dasar loyang ber size 6′ (adunan ini dpt
mghsilkan 2biji kek saiz 6)
6-bakar mggunakan kaedah bain marie.api atas bawah
20mnit pertama suhu 150-160
15mnit kedua 140
Turunkan suhu 100-130 bake selama 1jam
Bgaimanapun suhu bergantung oven masing2 ye
kejadian kek yg sempurna kek akan merenggang dengan sndrinya dan mudah untuk di terbalikkan kluar
dri loyang krana kek tidak melekat di tepi loyang.
Pssst buat kek keju jgn gopoh2 kalut2 nnti takut kek x jdikk
No comments:
Post a Comment