***
MARUKU MELETOP Bahan 300g tepung pulut
200g tepung kacang kuda / Ural Dal
1 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar garam halus
1 sudu besar marjerin
1 biji telur 1 sudu besar gula
1 sudu besar udang kering - kisar halus
2 sudu besar ketumbar - kisar halus santan cair @ air secukupnya
biji lemuju
Cara 1.Satukan semua bahan kering,gaul sebati. 2.Larutkan garam dan gula bersama air@santan. 3.Masukkan telur.marjerin dan santan@air uli menjadi doh yang lembut. 4.Panaskan minyak untuk menggoreng. 5.Ambil acuan maruku,masuk ***
maruku rangup:
Sebungkus tepung murukku babas
Sebungkus tepung pulut cap 3 kambing (nak dapatkan maruku lebih ranggup)
1 sudu serbuk kari daging babas
1 sudu serbuk cili 1 sudu jemuju2 sudu majerin/ 1 sudu minyak sapi
1 sudu udang kering yang dah diblend kering (kisar halus) Nanti tersekat dekat acuan
Garam halus 1 kotak kecil santan (200ml) diblend dengan
6 ulas bawang putih + 1 kotak air suam.(guna sekotak je, ni dapat untuk 2 adunan)
Daun kari secukupnya
Cara Membuat:
1.Gaulkan semua bahan kering, masukkan majerin/minyak sapi, ramas-ramas hingga sebati. 2.Masukkan 1 kotak sahaja santan tadi, bersama 3 kotak air masak.
Gaul dulu jika masih keras masukkan sedikit lagi air.Biasanya saya guna 3 1/3 kotak air. Pada yang tak pro lagi, masuk sikit-sikit dulu ek.
3.Uli sampai tak melekat ditangan dan mudah dipress pada acuan. Saya guna acuan plastik sahaja.
4.Press buat lingkaran pada kertas minyak coklat pembungkus nasi lemak tu.. Baru goreng dengan api sederhana dan balik-balikkan maruku.
5.Kalau api perlahan atau kuat sangat nanti tak ranggup. Pandai-pandai ek.. Masukkan daun kari ke dalam minyak untuk lebih aroma
No comments:
Post a Comment