Products available

Monday, March 4, 2024

MANISAN BELIMBING BULUH

MANISAN BELIMBING BULUH RASA SEPERTI KISMIS 

BAHAN-BAHAN :

2 kg belimbing buluh yang tua bagus tidak terlalu masak
Gula 1/2 kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera
1 sdt kapur sirih
Air secukupnya

CARA MEMBUATNYA :

Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci, lalu di rendam di air kapur sirih kurang lebih 2 jam cuci bersih. Toskan. 

Rebus sebahagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih masukkan belimbing buluh, rebus sampai mendidih lagi, matikan, inapkan sehari semalam.

Saring belimbing buluh, 
rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan. Masukkan belimbing buluh, inapkan sehari semalam. 
Lalu jemur 3 sampai 4 hari. Siap... 

Kredit : Empunya Resepi. 

SELAMAT MENCUBA 👍

No comments:

Post a Comment