MANISAN BELIMBING BULUH RASA SEPERTI KISMIS
BAHAN-BAHAN :
2 kg belimbing buluh yang tua bagus tidak terlalu masak
Gula 1/2 kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera
1 sdt kapur sirih
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA :
Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci, lalu di rendam di air kapur sirih kurang lebih 2 jam cuci bersih. Toskan.
Rebus sebahagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih masukkan belimbing buluh, rebus sampai mendidih lagi, matikan, inapkan sehari semalam.
Saring belimbing buluh,
rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan. Masukkan belimbing buluh, inapkan sehari semalam.
Lalu jemur 3 sampai 4 hari. Siap...
Kredit : Empunya Resepi.
SELAMAT MENCUBA 👍
No comments:
Post a Comment