Products available

Saturday, March 30, 2024

serbuk pati ayam

Baru siap buat serbuk pati ayam homemade utk ank 7 bulan bkn utk baby jer boleh guna semua peringkat boleh guna. No gula,garam,msg dgn bahan pengawet. 

3 ketul dada ayam
1 1/2 inci halia (diketuk)
2 btg serai (diketuk)
Air (agak tenggelam dada ayam)

Caranya 

1. Basuh bersih dada ayam kemudian toskan.
2. Rebus dada ayam dgn serai dan halia sehingga hempuk atau lembut.
3. Angkat dan toskan buang air rebusan atau boleh simpan guna utk buat sup. Carik² atau leraikan dada ayam tadi.
4. Sangai isi ayam tadi atas kuali yg tidak melekat guna api kecil sangai sehingga garing dan keperangan. 
5. Kemudian blend kering isi ayam tadi guna tapis utk dptkan tekstur serbuk. Ulang langkah sehingga dpt tekstur yg kalian suka. 

Untuk 3 ketul dada ayam sy dapat 4 botol penuh anggaran 60ml. 😊

TEMPAT PENYIMPANAN : dalam chiller utk tahan lebih lama

Pastikan bekas utk simpan serbuk pati ayam betul-betul KERING nanti cepat rosak kalau terkena air.

Sy letak serai dgn halia utk tambah perisa dan bg bau harum dlm masakan baby

والله اعلم

No comments:

Post a Comment