Products available

Saturday, November 30, 2024

SAMBAL BELACAN WANGI, SEDAP TAHAN LAMA

RESIPI SAMBAL BELACAN WANGI, SEDAP & TAHAN LAMA

BAHAN-BAHAN :

6 biji limau kasturi (buang biji)
50g belacan yang telah dibakar
3 biji cili merah + 1biji cili hijau
8 biji cili padi hijau
25 biji cili padi merah
100ml air asam jawa pekat
Masukkan sedikit gula dan garam
*(kisar kasar bahan-bahan)

Tips untuk menghasilkan sambal belacan yang wangi, sedap dan tahan lama.

TIPS 1 :
Bakar belacan sekejap supaya smbal kita lebih beraroma.

TIPS 2 :
Guna asam jawa yang dibancuh dengan air suam. Petua supaya sambal belacan tahan lama.

TIPS 3 :
Limau kasturi yang dikisar brsama kulit (buang biji) sambal lebih wangi dan sedap.

TIPS 4 :
Tinggalkan beberapa biji cili api yang masih bertangkai. Petua supaya tidak sakit perut makan sambal.

Kredit resepi : nurulain Insyirah

https://www.facebook.com/profile.php?id=100070726132945&mibextid=ZbWKwL


No comments:

Post a Comment