DAGING MASAM_MASAM MANIS NONA MANIS
Boleh juga hidangkan bersama buah strawberi jika suka.
BAHAN A:
500gm daging } dipotong kecil dan direbus hingga empuk
5 sudu makan sos cili
5 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos tiram
125ml air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
5 sudu makan sos cili
5 sudu makan sos tomato
5 sudu makan sos tiram
125ml air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis
BAHAN B (DIHIRIS):
2 biji bawang besar
1 biji tomato
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
BAHAN C (DIKISAR):
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2cm halia
20 tangkai cili kering
1 biji tomato
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
BAHAN C (DIKISAR):
6 biji bawang merah
4 biji bawang putih
2cm halia
20 tangkai cili kering
CARA MEMASAK:
Masukkan minyak ke dalam kuali dan goreng daging yang telah direbus empuk tadi. Apabila agak garing, angkat dan ketepikan.
Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing dan naik bau.
Setelah itu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan air asam jawa dan biar mereneh seketika.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris dan daging.
Gaul sebati hingga kuah berkenaan pekat
Tumis bahan yang telah dikisar hingga garing dan naik bau.
Setelah itu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram dan air asam jawa dan biar mereneh seketika.
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masak hingga kuah pekat sedikit.
Kemudian masukkan bahan yang dihiris dan daging.
Gaul sebati hingga kuah berkenaan pekat
No comments:
Post a Comment