GULUNGAN AYAM PERCIK
Sebaiknya dada ayam dileperkan sedikit supaya memudahkan ia digulung.
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam
1 batang serai | diketuk
1 helai daun kunyit | dicarik
1 keping asam keping
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
½ sudu teh serbuk perasa
1 batang serai | diketuk
1 helai daun kunyit | dicarik
1 keping asam keping
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
½ sudu teh serbuk perasa
BAHAN KISAR:
5 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
1.5cm lengkuas
3 tangkai cili merah
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2.5cm halia
1.5cm lengkuas
CARA MEMASAK:
Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan masak sehingga kering.
Kemudian masukkan santan, serai dan daun kunyit. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
Setelah itu perasakan secukupnya.
Sudu kuah di atas dada ayam dan digulung dengan kemas menggunakan benang kulinari.
Akhir sekali, bakar sehingga masak sempurna.
Kemudian masukkan santan, serai dan daun kunyit. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
Setelah itu perasakan secukupnya.
Sudu kuah di atas dada ayam dan digulung dengan kemas menggunakan benang kulinari.
Akhir sekali, bakar sehingga masak sempurna.
No comments:
Post a Comment