BINGKA LAPIS
kawinkan sajer bingka ubi n bingka tepung beras ermmm sedap jugak heheheheheee...
bahan-bahan
(A)
1/2 kg ubi yg telah di parut
300 santan kelapa
25 ml jus perahan pandan
150 gm gula pasir
1/2 camca teh garam
1 camca besar butter
1/2 kg ubi yg telah di parut
300 santan kelapa
25 ml jus perahan pandan
150 gm gula pasir
1/2 camca teh garam
1 camca besar butter
cara membuatnya:
campur semua bahan gaul rata hingga gula hancur dan santan sekata masukan dalam loyang n kukus hingga masak atau boleh saja dikacau atas api hingga pekat baru dipindahkan dalam loyang
(B)
750 ml santan
125 gm gula pasir
125 gm tepung beras
25 gm tepung hoen kue putih (tepung jagung pun ok)
1/4 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
750 ml santan
125 gm gula pasir
125 gm tepung beras
25 gm tepung hoen kue putih (tepung jagung pun ok)
1/4 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil garam
cara-cara
kesemua bahan dan kacau hingga sebati dan ditapis.
masak adunan hingga pekat berkilat kacau supaya tidak berkerak
lapiskan adunan ke dalam loyang berisi adunan (A)yang siap dikukus/ kacau atas api terlebih dahulu
bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing sikit atau berkulit, kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada suhu 180C lebih kurang 30 minit
sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang
masak adunan hingga pekat berkilat kacau supaya tidak berkerak
lapiskan adunan ke dalam loyang berisi adunan (A)yang siap dikukus/ kacau atas api terlebih dahulu
bakar dalam oven dengan api grill dulu hingga permukaan kuih garing sikit atau berkulit, kemudian bakar dengan api bawah hingga masak pada suhu 180C lebih kurang 30 minit
sejukkan lebih kurang 3-5 jam sebelum dipotong dan dihidang
(loyang 8x8x3 inci)
No comments:
Post a Comment