DAGING MERAH
Bahan-bahannya:
600 g daging - direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar - dipotong baji
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pewarna merah
Daun bawang - dipotong 1 inci
daun sup - diracik
3 ulas bawang putih - diketuk
2 biji bawang besar - dipotong baji
1 biji cili merah - dipotong serong
1 biji cili hijau - dipotong serong
2 sudu makan cili kering kisar
2 sudu makan cili sos
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan pewarna merah
Daun bawang - dipotong 1 inci
daun sup - diracik
Cara Masak:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga kuning.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili dan sos tiram. Gaul rata.
4. Masukkan garam dan perasa. Gaul rata.
5. Masukkan daging, bawang besar, cili merah, cili hijau.. Gaul rata.
6. Masukkan pewarna merah. Gaul rata.
7. Masukkan daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
8. Siap untuk dihidangka
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos cili dan sos tiram. Gaul rata.
4. Masukkan garam dan perasa. Gaul rata.
5. Masukkan daging, bawang besar, cili merah, cili hijau.. Gaul rata.
6. Masukkan pewarna merah. Gaul rata.
7. Masukkan daun sup dan daun bawang. Gaul rata.
8. Siap untuk dihidangka
No comments:
Post a Comment