sos cili manis Thai
Bahan²
1. Cili besar dan cili burung
2. Bawang putih
3. 1 cawan Gula organik
4. 1 sudu besar Garam pink
5. 1 sudu besar Cuka
6. Sos ikan(x nak masuk pun x pe)
7. 1 sudu Tepung jagung untuk memekatkan.
1. Cili besar dan cili burung
2. Bawang putih
3. 1 cawan Gula organik
4. 1 sudu besar Garam pink
5. 1 sudu besar Cuka
6. Sos ikan(x nak masuk pun x pe)
7. 1 sudu Tepung jagung untuk memekatkan.
Cara-caranya:
1. Kisar kering cili bersama bawang putih yang dipotong kasar. Pastikan hasil kisaran tidak terlalu lumat sehingga semua bahan hancur (rujuk gambar).
3. Kemudian, masukkan cili kisar sebentar tadi.
\
4. Masakkan bahan dengan menggunakan api sederhana besar sehingga menggelegak.
5. Seterusnya, tambahkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air. Tujuannya adalah untuk memekatkan sos.
6. Ketepikan sos sehingga sos sejuk.
7. Masukkan sos ke dalam botol dan sos sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment