Kulit Popia
Resepi ni amik kat internet, saya belum pernah buat lg. Banyak versi untuk buat kulit popia ni. Antara versi-versinya seperti berikut:-
Versi ketiga versi popia basah amik kat website myresepi(ida@myresepi.com)
Bahan-bahannya
Air
Sedikit garam
Tepung gandum
Cara-caranya
Versi pertama amik kathttp://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=7578
Bahan-bahanya
150 g tepung gandum
1 camt tepung ubi kayu/arrowroot
sedikit garam
2 biji telur Gred A, dipukul
400 ml air
1/2 camb minyak
Cara-caranya
Kacau semua bahan hingga sebati dan tidak bergentel. Lengser kuali leper non-stick dengan sedikit minyak. Buatlah dadar yg nipis selebar 23 cm kemudian ketepikan.
Bahan-bahannya
300 g tepung gandum, diayak
½ camt garam½ camt cuka
230-250 ml air
1 biji putih telur, dipukul sedikit
Cara-caranya
- Gaul rata tepung dan garam di dalam mangkuk.
- Dalam jag kecil, campurkan cuka dan air.
- Buatkan lubang di tengah tepung, tuangkan putih telur dan adun perlahan menggunakan balloon whisk (pemutar telur).
- Tuangkan air tadi dan kacau berterusan hingga adunan sebati. Adunan harus kelihatan lebih pekat dari adunan membuat cucur udang. (Anda mungkin perlu tambah atau kurangkan air mengikut ‘kelembapan’ tepung).
- Tutup mangkuk dengan tuala lembab dan biar selama 1-2 jam.
- Panaskan kuali leper yg tebal (heavy-based, non-stick pan), cekup sedikit adunan dan leperkan (nipis) di atas kuali.
- Anda mesti menggunakan jari kerana adunan ini ‘bergetah’. Berhati-hati kerana jari mudah melepuh jika tidak kena cara membuatnya!
- Bila kulit popia kelihatan ‘kering’, angkat dan lap kuali bersih-bersih sebelum membuat kulit popia yg seterusnya.
Versi ketiga versi popia basah amik kat website myresepi(ida@myresepi.com)
Bahan-bahannya
Air
Sedikit garam
Tepung gandum
Cara-caranya
- Gaulkan semua hingga sebati.Jgn terlalu cair dan terlalu pekat..
- Panaskan kuali dgn api sederhana(jgn letak minyak).
Dgn mgunakan tgn,ambil sedikit tepung,tenyehkan atas kuali.Kulit popia tu jgn msk terlalu lama..nanti keras
No comments:
Post a Comment