REMPAH SUP
BUNJUT
Bahan-bahan:
5 biji buah
pelaga
7 biji bunga
cengkeh
1/2 sudu
besar ketumbar
1/2 sudu
besar jintan manis
1 sudu teh
lada hitam
1 inci kulit
kayu manis
2 biji bunga
lawang
Cara
membuatnya:
1. Cuci bersih semua rempah. Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
Cara
membuatnya:
1. Cuci bersih semua rempah. tumbuk atau kisar halus.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
TIP UNTUK
SUP
Kombinasi
sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk
membuat sup daging lembu/kambing.
Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur. Tambahkan daun bay@ daun salam, buah keras
dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya)vuntuk sup ikan.
ukkan rempah dalam 1 helai kain kasa.
2. Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
3. Sup bunjut sedia digunakan.
No comments:
Post a Comment