Cara Masak Cokodok Pisang
Sedap, Lembut & Tak Serap
Minyak
BAHAN-BAHAN:
5 biji pisang bersaiz besar – jika kecil, boleh guna 8-10 biji. Empunya
resipi guna pisang bunga.
2 sudu makan marjerin
5 sudu makan gula pasir
1 sudu teh soda bikarbonat – sukatan tidak terlalu membukit
1 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
1. Satukan semua bahan ( kecuali tepung gandum) dan lenyek hingga
sebat
2. Bila dah sebati, masukkan tepung gandum. Gaul lagi hingga sekata
3. Rehatkan adunan selama 10-15 minit.
4. Panaskan minyak dan jemputkan adunan tadi. Goreng guna api perlahan
hingga garing dan masak.
5. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
1. Tujuan guna marjerin ialah untuk merangupkan tekstur luaran kulit
cekodok bila digoreng nanti. Malah ia juga menghalang minyak dari terserap
ke dalam isi.
2. Cekodok akan menjadi wangi tetapi masih mengekalkan rasa asli.
3. Jangan goreng cekodok dengan api besar kerana nanti akan hangit dan
tidak masak di dalam.
4. Untuk hasil cekodok yang cantik, hanya jemputkan bancuhan ke dalam
minyak. Nanti ia akan membulat dengan sendiri ( jika bancuhan tu dibuat
dengan baik)
No comments:
Post a Comment