Resepi Ayam Panggang Serai Air Asam
Resepi Ayam Panggang Serai Air Asam
Ayam Panggang Serai
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam – size sederhana jangan besar sangat (ikut suka nak panggang bulat atau nak kerat 4)
Bahan Perap –
- 7 ulas bawang putih – tumbuk halus
- 3 batang serai- hiris nipis-nipis, kemudian tumbuk halus
- 1 sudu besar penuh serbuk (kasar) lada hitam
- 3 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar sos tiram
- 1 sudu kecil paprika
- 1 sudu kecil cajun
- 4 sudu besar minyak jagung
- 1/2 biji perahan limau nipis
- Garam secukup rasa
- Aji – optional
Cara Buat:
1. Satukan dan gaul sebati bahan-bahan perap, kemudian lumurkan rata-rata pada ayam.
2. Perap ayam paling kurang 4 jam atau perap semalaman dalam peti sejuk
3. Setelah masa perapan cukup, bakar ayam pada suhu 200c selama 1 jam 20 minit atau sehingga ayam cukup masak.
Cara Buat Air Asam
Bahan-Bahan:
- 1 kuntum bunga kantan – hiris nipis
- Sedikit hirisan daun ketumbar
- Sedikit hirisan daun kesom
- Sedikit hirisan daun bawang
- 1 ulas bawang kecil – hiris nipis
- 1 sudu kecil serbuk beras pulut sangai (thai toasted rice powder)
- 4 sudu besar sos ikan
- 3 sudu besar gula kelapa thai (thai palm sugar) – kalau takde boleh ganti dengan gula perang
- 1 sudu sudu besar pes asam jawa adabi- cairkan dengan sedikit air panas
- 2 sudu besar thai chilli flakes
- 3 biji limau nipis- ambil perahan jusnya sahaja
- 1 sudu besar minyak masak/zaitun/jagung – optional
No comments:
Post a Comment