BAHAN-BAHAN:
1 kg ekor ikan kembung | rebus sekejap, kemudian ambil isi
2 ½ cawan kelapa putih muda
*10 biji cili api merah – beli online DI SINI
*5 ulas bawang merah – beli online DI SINI
*1 biji bawang besar – beli online DI SINI
*2 ulas bawang putih – beli online DI SINI
*2 inci halia – beli online DI SINI
*2 batang serai – beli online DI SINI
Sedikit air asam jawa – beli online DI SINI
Garam dan gula secukup rasa
Daun kesum | hiris kecil -kecil
Sesudu cili kering mesin – beli online DI SINI
Cili merah –
CARA-CARA:
1. Bahan yang bertanda * dikisar. Atau boleh juga ditumbuk. Ketepikan.
2. Ikan yang direbus tadi dibuang tulang, kemudian tumbuk hingga hancur.
3. Kemudian, gaulkan isi ikan sekali dengan bahan kisar tadi dan kelapa.
4. Masukkan air asam jawa dan telur. Gaulkan.
5. Perasakan garam dan gula. Akhir sekali, gaulkan dengan daun kesum dan hirisan cili hidup.
6. Buang kelongsong guna daun pisang. Masukkan dalam sesudu besar penuh adunan. Tutup kemas dan cucuk dengan lidi atau pencucuk besi. Bakar sehingga masak.
No comments:
Post a Comment