Hati lembu masak pengantin
Resepi
✌️500 gram hati lembu
✌️(basuh 3 or 4 kali, selawat, masuk tepung biar sekejap pastu basuh balik ✌️insyaallah xde bau)
✌️3 biji bwg besar, 3 ulas bwg putih & 1 inci halia (blend)
✌️4 sekawan
✌️1 sudu cili kisar (optional)
✌️1 sudu serbuk lada hitam
✌️1 sudu sos tiram
✌️1 sudu kicap manis
✌️1 sudu garam masala (optional)
🤘Garam/serbuk perasa
✌️Sedikit air
🤘Kcg buncis (optional)
Bahan hiasan
🌲Cili merah & daun bwg
🌲Bwg besar potong bulat
Cara2
Garam kunyitkn hati lembu yg telah dibasuh. Panaskn myk & goreng sekejap, angkat toskan..
Tumis bahan blend bersama 4 sekawan, masuk cili kisar, masak sekejap smpai pecah myk, masuk sos tiram, kicap, serbuk lada hitam & garam masala masak sekejap masukkn air & hati lembu, masuk kcg buncis dgn bwg potong bulat.. Tunggu masak angkat & tabur bahan hiasan.
No comments:
Post a Comment