Products available

Tuesday, July 5, 2022

Nasi ganja


Nasi Ganja

Bahan-bahan:

3 cawan beras bashmati - cuci bersih, rendam 30 minit, toskan
4 cawan air
2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar minyak masak
4 biji bawang putih - hiris*
1 biji bawang besar - hiris*
1 inci halia - hiris*
3 batang kulit kayu manis*
3 kuntum bunga lawang*
5 biji buah pelaga*
3 biji bunga cengkih*
1 bungkus kecil serbuk rempah Sup Adabi*
beberapa titis pewarna kuning telur
6 sudu besar sos cili
garam secukupnya

Cara memasak:

1. Masukkan minyak masak dan minyak sapi, dan biarkan cair/panas.

2. Masukkan bahan bertanda * dan tumis hingga wangi dan bawang menjadi layu.

3. Kemudian masukkan air, pewarna kuning serta sos cili Maggie.

4. Tambahkan garam secukupnya.

5. Setelah mendidih, masukkan beras, kacau hingga air hampir kering. Tutup periuk dan kecilkan api. Biar nasi tanak lebih kurang 5 - 7 minit (nampak wap2 keluar dari tudung periuk). Tutup api dan biarkan sekejap dalam 5 minit sebelum buka tudung dan kareh rata.

Untuk Ayam Goreng

Bahan-bahan:
1 ekor ayam dipotong 12 ketul
2 sudu serbuk kunyit
2 bungkus kecil rempah kari ayam
1 sk serbuk ketumbar
1 sk jintan manis
1 sk serbuk cili
1 sk serbuk paprika
1 sk serbuk lada hitam
3 tangkai daun kari dimayang
3 sb tepung gandum
1 biji telur
sedikit garam dan gula
minyak untuk menggoreng

Bahan kisar:
10 biji bawang merah
6 biji bawang putih
5 inci halia
4 batang serai

Cara:
1. Perap kesemua bahan kecuali minyak.
2. Setelah memerap lebih kurang 30 minit, bolehlah goreng ayam tadi dengan menggunakan api sederhana panas supaya masak sekata.

Kuah Kari Ummi

Bahan-bahan:
4 sb bungkus kecil rempah kari ayam + kari ikan
1 sb serbuk cili

Bahan tumbuk/hiris - tumisan
5 biji bawang merah
4 biji bawang putih
1 inci halia

Bahan lain:
3 biji kentang - kupas kulit dan potong dadu
5 batang kacang panjang - potong sepanjang 3 cm
Terung
Lobak merah - potong panjang 2 inci
garam
1 sk pati asam jawa
4 cawan santan cair atau air kosong
Kaki ayam dan bahagian2 tulang dan lehernya (optional)
3 tangkai

No comments:

Post a Comment