Products available

Friday, June 16, 2017

masak dgg black paper itam

Ikan mahal sgt skrg ni...jd dr beli ikan baik makan dgg,hrni sy masak dgg black paper itam..hehehe,sy buat skilo utk esok skali..esok panaskn jela grg telor dadar lawan timun..dl masa tlg mak niaga nasi cmpur,lauk nila hr2 mesti wajib..

Sy share resepi
Bahan2(utk sekilo dgg)
*bawang merah 3 biji yg besar2
*bawang putih 5 ulas
*halia 1 ibu jari
*cili kering 10 tangkai..
Lada hitam mgikut ksukaan msg2
Air asam jawa
Sos cili
Kicap manis
Kayu manis
Buah plaga
Hiasan
Bawang besar
Cili api merah n hijau

Cara2
Blander bahan2 yg sy tnda tu n tumis buh kayu manis,buah pelaga..naik minyak buh lada hitam yg dtumbuk..kacau buh air n dgg..tutup biar smpai dgg lembut..
Pastu buh sos cili,kicap manis,sdkit air asm jawa,garam,aji,gula..bg smpai agak2 kering...(sy suka agak bkuah)

Pastu boleh buh hiasan..klu nk pedas cili api tu potong,sy tk potong sb ank2 leh mkn..sy makan sy tenyeh je cili api tu..hihi
Selamat mcuba...

resepi ini telah diambil dari fb ‎CT Nazura‎ melalui perkongsiannya ke group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

No comments:

Post a Comment