RENDANG MINANG TURUN TEMURUN
Nama Arwah nenek saya Nadiar Malenggang. Masa hayatnya memang femes dengan masakan minang.
Ini resipi turun temurun kami.
Rendang Minang
Bahan-bahan
1) 1 kg daging
2)1 kg santan
3) 30 biji bawang merah
4) 10 biji bawang putih
5) 3 sudu senduk nasi cili kering yg dah d blend
6) 5 batang serai
7) daun kunyit
8) 1 inch halia
9) 1 inch lengkuas d hiris
10) bunga cengkih
11) cili api agak2
12) daun limau purut
Cara membuatnya
1) bawang merah bawang putih dan halia dikisar
2) cili api dikisar
3) tumis bahan 1-2
4) masuk cili kering dan cili api serai lengkuas. Tumis hingga naik aroma
5) Masukan santan dan daun kunyit
6) Masak santan hingga macam nak naik minyak
7) Masukan daging
8) Bila hampir nak kering santan masukan daun limau purut, cengkih dan air asam jawa.
9) garam secukup rasa
10) masak sampai kering
note: kalau 3 kilo daging santan jadi kan 4 kilo bukan 3 kilo. Kalau lebih daging lebihkan santan
Kalau guna bawang merah yg besar 1biji bawang merah yg besar sama dengan 5-6 ulas bawang merah kecil
Selamat mencuba!
#SHARE untuk beri manfaat dan pahala pada arwah nek yan.
Kredit resepi kepada Aminahtul Marrdiah via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
No comments:
Post a Comment