Resepi Sardin Homemade
Sardin memang sedap, klu dulu sardin makanan bila duit tak cukup, boleh buka selera, tp skrg sardin makanan mahal.. Satu tin dh berapa rm!!!! Baik buat sendiri, selamat dan murah! Share la..
1 labu bwg bsr
1 labu bwg bombay (kuning)
3 ulas bwg putih
4 sdm sos cili
4 sdm cili kisar
1 tin tomato puri
2 keping asam keping
3 sdm tpg jagung d bancuh dgn sedikit air
1 kg ikan sardin segar/basah di buang kepala n isi perut basuh n toskan
Garam/Gula
** semua bawang di potong dadu
Tumis bawang yg du dadu hingga kekuningkan
Masukan sos cili, cili kisar, tomato puri, asam keping goreng hingga pecah minyak
Masukan air ikut byk ikan agak ikan tengelam ( lebih air sbb nk bagi kuah mereneh lama dlm periuk)
Perasakankan kuah secukup rasa , masukan bancuhan tepung jagung
Tutup periuk dan biarkan ikan masak dan kuah mereneh ( resepi asal biarkan dlm 1 jam, kak sue buat dlm 30 minit sbb ikan x byk)
Agak pekat bolah lah tutup api
Sejukan dn boleh masuk dlm bekas
Blh simpan dlm peti ais, nk masak just panaskan, atau tumis bwg bulat2, cili besar dan masukan sardin homemade... siap
Kredit Sumber resepi : Nor Sue Ella
No comments:
Post a Comment