Sukatan guna cawan dan sudu aje
- 1sudu kecil mauripan
- 1sudu gula pasir
- 50ml air suam
- (bancuhkn bahan di atas)ketepikan
- 2 cawan tepung roti
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu makan marjerin
- 1sudu kecil bread improver
- 2 sudu makan susu tepung(sya guna fernleaf )
- 4 sudu makan gula
- 1sudu kecil garam
- Sdikit pwrna kuning klu suka..
- 2-3 sudu perisa jagung(yg untuk bancuh air tu ye)
- 70 ml air sejuk (ikut lembut doh)
- Sdikit susu +sdikit telur (untuk sapu atas roti sblum bakar )
- Water roux ( 2sudu mkan tpung gndum+90ml air.masak atas api sederhana hingga pekat)
Loyang sya guna 20 x10 cm. Gris dengan marjerin..
Cara-cara nak buat pun ringkas aje
1. Satukan water roux ,marjerin,gula,garam,perisa jagung,air sejuk ,pwrna kuning dlm 1 bekas,, kacau je dgn senduk smpi sebati..masukkn bancuhan mauripan .gaul lg.. Seterusnya bru bahan kering.. Tpung gndum,tpung roti, bread improver, susu tpung.
2. Jika doh lembik boleh tmbah tepung sikit. Uli sampai tak melekat di tangan. Elastik. Ni penting untuk dptkn roti yg lembut dn gebu.
3. Da siap uli trus bhgikan 11 bahagian. (Sya x perap pn) bulat2 kan.. jdikn 11 bji bebola tepung…lps tu lenyekkn dn gulungkn 1 per 1. Susun dlm loyang rapat2.. Ok siap susun ..perapkn sampai kembang, Sya perap 2 jam.. Sblum bakar, sapu permukaan atas roti dgn susu +telur…
4. Bakar dgn suhu 170 ke 180 drjah slma 20 ke 25 minit. Atau smpi roti masak..bila dah masak trus sapu atas roti dgn marjerin ..
5. Siap!
No comments:
Post a Comment