Tips masak tak meletop
Ratio air 100kg bawang: 30kg air..
Selepas bawang dan air diblend, masak bawang air tadi tanpa minyak.
Matikan air. Kena sentiasa kacau...
Masak selama 1 jam..Bila bertukar warna kelabu, kuning..maksudnya dah masak.
100kg bawang : 10kg minyak
Pakai minyak dalam botol. Tak dinasihatkan pakai minyak plastik
Masak setengah jam, baru masukkan cili giling dan bahan lain
Total siap masak 4 jam sahaja
1) Tips masak tak meletop/jimat minyak
Ratio air 100kg bawang: 30kg air..
Selepas bawang dan air diblend, masak bawang air tadi tanpa minyak.
Matikan air. Kena sentiasa kacau...
Masak selama 1 jam..Bila bertukar warna kelabu, kuning..maksudnya dah masak.
100kg bawang : 10kg minyak
Pakai minyak dalam botol. Tak dinasihatkan pakai minyak plastik
Masak setengah jam, baru masukkan cili giling dan bahan lain
Total siap masak 4 jam sahaja
4) macamana nk pekatkan pes? banyakkan air, pekatkan guna...
pakai tepung MCS. Modified Corn Starch. ratio atas resepi masing2. harga dia dalam RM7.
contoh pes masak lomak, pes kari.
checking pes utk expiry
14 hari check - jika pas cop tahan 1 bulan
3 bulan simpan dan check - jika pass, cop tahan 6 bulan
6 bulan simpan dan check - jika pass, cop tahan 1 tahun
No comments:
Post a Comment