Resepi ayam goreng berempah
Bawang putih
Serai
Halia
Lengkuas
(Blender semua)
Serbuk cili
Serbuk kari daging
Jintan manis(biji bkn serbuk)
Garam
Gula sikit
Tepung jagung
Daun kari
Gaul semua bhn dgn ayam dan perap.
Nk dapatkan ayam yg cantik dan serdak² xhangus tu kena pandai main api lah, masa minyak dah panas kecilkan api masukkan ayam, biar lbih kurang 10minit api kecil, baru besarkan api, daun kari tu tabur dlm kuali masa nk angkat ayam tu, jgn ltk awal nnti daun kari hangus x cantik...bila dh angkat ayam tu nk tambah lg ayam dlm kuali kecilkan api lg dan begitulah seterusnya....
Kuah:
Rempah empat sekawan(kayu manis+bunga lawang+bunga cengkih+buah pelaga)
Bawangmerah+bwgputih+lengkuas+halia(blender)
Serbuk kari daging+serbuk rempah kerutuk
Cili kering yg direbus blender
Serbuk cili sedikit
Kerisik
Santan
Ayam potong kecik²
Tumis 4 sekawan dlm minyak yg dh panas
Pastu masukkan bhn blender+cili kering+serbuk cili+serbuk kari daging+rempah kerutuk, tumis sampai pecah minyak, masukkan air ckit, biar jd mcm pes tu kacau², pastu masukkan ayam, santan, kerisik, kuah jgn cair sgt..perasakan dgn garam dan gula, biarkan menggelegak dan bhn td sebati masak...tutup api. Siap.
Kredit: as rashid
No comments:
Post a Comment