RESEPI AYAM VANGGEY
Bahan-bahan :
1 ekor ayam dipotong 12 dibersihkan dan kemudian digaram kunyit dan digoreng masak.
Bahan blender :
20 biji cili kering direbus dulu.
2 bawang besar
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 btg serai
4 in halia
Bahan tumis :
3 bunga lawang
2 kulit kayu manis
3 pelaga
4 bunga cengkih.
3 pelepah daun kari.
Bahan rempah :
6 sdb serbuk kari daging
10 sdb serbuk cili.
Bahan lain :
1 cawan gula merah
5 sdb serbuk perasa
CARA MEMASAK:
1.Panaskan kuali dan masukkan 2 senduk minyak masak.
2.Tumis 4 sekawan, diikuti daun kari hingga wangi.
3.Masukkan cili kisar, masak 20-30 minit sehingga pecah minyak.
4.Masukkan bahan kisar, masak lagi 10-15 minit.
5.Masukkan rempah kari dan serbuk cili. Masak lagi 15 minit.
6.Masak dgn api perlahan sehingga pecah minyak.
7.Masukkan gula merah, serbuk perasa, kacau hingga sebati.
8.Masukkan ayam dan kuatkan api.
9.Kacau ayam dan kuah hingga sebati.
10.Tutup api...siap.
SELAMAT MENCUBA.
Credit : to owner
*kecik dan comel je dan sememangnya memudahkan urusan mak2 di dapur 👉🏻 https://shope.ee/ApGszWUrZ*
No comments:
Post a Comment