Laksa beras buat sendiri n mkn dgn kuah lemak putih.
Cara buat laksa beras
Resepi....4 cwn tpg beras c teratai
3sudu mkn tpg ubi membukit
3 sudu mkn tpg gandum membukit
3cwn air panas mendidih
Secubit garam
Cara....
Letak tpg dlm bekas.
Larutkan garam dgn air panas. tuang sikit2 air panas ke tpg sambil kacau dgn senduk.
Kalau rasa keras tambah ckit² air panas.
Tekan2 doh n kepal bg jd ketul.
Masa kepal tangan sapu minyak.
Masukkan dlm acuan.
Sy guna acuan maruku.
Panaskan kukusan trlbh dahulu.
Bentukkan laksa buat sampai habis.
Terus kukus dlm 20mnt.
Angkat n letak dlm air biasa dlm 5mnt.
Buang air n tambah air baru.
Kacau laksa bg terlerai antara satu sama lain.
Terus tapis.
Blh mkn dgn segala jenis kuah laksa.
Laksa utara
Laksa lemak kuah putih.
Laksa kuah kari.
Hrni kita buat laksa lemak kuah putih
#BIKKM
No comments:
Post a Comment