Nasi Minyak Simple
3 pot beras Basmathi Moghul Faiza
(Rendam dlm 15min - jangan kacau langsung yea nanti beras patah 😅)
2 labu Bawang Besar*
6 bj Bawang Kecil*
3 inchi Halia*
(*dihiris)
2 btg Kulit Kayu Manis}
3 Bunga Lawang }
6 Bunga cengkih } 4 sekawan
6 Buah Pelaga }
5 sudu Minyak Sapi
3/4 tin Susu Cair
3 cawan air
3/4 sudu Garam
2 btg serai (diketuk)
2 helai daun pandan
Sedikit perwarna kuning
Hiasan - Kismis, gajus, bwg Goreng dan daun ketumbar
Cara-Cara memasak :
Dah panas Minyak Sapi, mskkan 4 sekawan, kacau sekejap baru Masak Bahan hirisan* dan serai..
garingkan sekejap baru masukkan susu cair, daun pandan, garam sedikit perwarna kuning..
kemudian masukkan Air 3 cawan ikot pot beras..
Akhir sekali tos beras terus Msk ke periuk Nasi ..
Sukatan Air mesti guna pot beras yg sama..
Nisbah 1 cawan beras : 1 cawan Bahan yg di Masak tadi..lastly tmbh 1/2 cawan extra..
Tips :
• Nisbah 3 cawan beras : 3 1/2 cawan Air
• Toskan beras dan pindahkan ke periuk Nasi
• Jangan kacau langsung masa tgh Masak..
• Tgu dh Masak baru Boleh kaup..masa ni lah beras akan cantik panjang, lembut dan tak patah..
• Boleh tambah air panas 1/2 cawan lagi klau nk bg nasi tu lembut lagi.
Kredit: Norzy Yusuff
#bestmalaysiafoodviral
No comments:
Post a Comment