AYAM GOLEK
Resepi meja PENGANTIN
Bahan bahan:
* 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
* 1 helai daun pandan (disimpul)
* 1/2 inci kunyit hidup
* 1/2 sudu makan lada hitam (dikisar)
* 5 tangkai daun ketumbar (dikisar)
* 5 ulas bawang putih (dikisar)
* 1/2 inci halia (dikisar)
* 1 sudu besar serbuk kari ayam
* 1 sudu besar jus lemon
* 2 sudu besar madu
* 2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak pun ok)
* garam secukupnya
* 1 helai daun pandan (disimpul)
* 1/2 inci kunyit hidup
* 1/2 sudu makan lada hitam (dikisar)
* 5 tangkai daun ketumbar (dikisar)
* 5 ulas bawang putih (dikisar)
* 1/2 inci halia (dikisar)
* 1 sudu besar serbuk kari ayam
* 1 sudu besar jus lemon
* 2 sudu besar madu
* 2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak pun ok)
* garam secukupnya
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan di dlm periuk/kuali. Rebus sehingga separuh masak.
Sediakan dulang yang dibalutkan dgn kertas foil. Susunkan ayam bersama bahan2 perencahnya sekali dan panggang hingga masak.
(terbalikkan ayam ketika memanggang supaya masak sempurna)
Sediakan dulang yang dibalutkan dgn kertas foil. Susunkan ayam bersama bahan2 perencahnya sekali dan panggang hingga masak.
(terbalikkan ayam ketika memanggang supaya masak sempurna)
No comments:
Post a Comment