RESEPI RENDANG DAGING
Bahan-Bahan:
1) 1kg Daging (dihiris jangan terlalu nipis)
2) 2 cawan santan @ 1biji kelapa
3) 2 sudu kerisik
4) daun limau purut dihiris halus
5) 1/2 cawan air asam jawa
6) garam dan gula secukup rasa
7) serbuk perasa
2) 2 cawan santan @ 1biji kelapa
3) 2 sudu kerisik
4) daun limau purut dihiris halus
5) 1/2 cawan air asam jawa
6) garam dan gula secukup rasa
7) serbuk perasa
Bahan Kisar:
1) 10 biji cili kering
2) 2 labu bawang besar
3) 4 ulas bawang putih
4) 1 inci halia
5) 1 inci lengkuas
6) 4 batang serai
7) 1 sudu biji ketumbar
8) 1 sudu kecil jintan halus
9) 1 sudukecil jintan kasar
2) 2 labu bawang besar
3) 4 ulas bawang putih
4) 1 inci halia
5) 1 inci lengkuas
6) 4 batang serai
7) 1 sudu biji ketumbar
8) 1 sudu kecil jintan halus
9) 1 sudukecil jintan kasar
Cara Memasak:
1) Tumis bahan kisar ditumis hingga naik bau. Masukkan daging dan kacau seketika hingga daging sedikit lembut.
2) Masukkan santan dan kacau sehingga daging lembut. Jika perlu letakkan sedikit air sementara menunggu daging masak.
3) Masukkan kerisik, asam gelugur, gula, garam, serbuk perasa, daun limau purut.
4) Apabila sudah hampir kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
2) Masukkan santan dan kacau sehingga daging lembut. Jika perlu letakkan sedikit air sementara menunggu daging masak.
3) Masukkan kerisik, asam gelugur, gula, garam, serbuk perasa, daun limau purut.
4) Apabila sudah hampir kering, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
No comments:
Post a Comment