- 3 cawan tepung gandum
- 3 ½ cawan air
- 1 biji telur
- sedikit pewarna kuning
- 1 sudu besar marjerin ~ dicairkan
- 1 sudu kecil rata garam
- sedikit minyak (untuk lengser pada kuali)
- Campurkan semua bahan2 di atas menggunakan whisker hingga sebati. Tapiskan.
- Panaskan kuali. Lengserkan dgn sedikit minyak pada kuali.
- Menggunakan acuan roti jala... ceduk adunan tadi & kirai ke dalam kuali menjadi seperti jala .
- Biarkan hingga roti jala masak. Tak perlu dibalikkan. Terus saja angkat & masukkan ke atas pinggan lalu dilipat / digulung mengikut sesukaan anda.
- Buat hingga habis. (tak perlu lengser minyak setiap kali nak kirai roti jala.. lengserkan sekali sekala saja kerana dah ada marjerin dlm adunan... jika guna non stick pan lagi senang )
- Pastikan setiap kali sebelum menceduk adunan.. mesti sentiasa dikacau2 adunan terlebih dahulu supaya adunan sebati semula daripada proses mendapan.
- Hidangkan samada bersama kuah kari, rendang, serawa durian atau apa2 saja kuah kegemaran anda.
- 1/2 ekor ayam ~ dipotong kecil
- 3 biji kentang ~ didadu kasar
- 1 ulas bawang putih*
- 4 ulas bawang merah*
- 1 cm halia*
- (tumbuk halus bahan2 bertanda*)
- 4 sudu besar rempah kari ayam#
- 2 sudu kecil serbuk cili#
- sikit saja air asam jawa#
- (campurkan bahan2 bertanda# jika pekat tambah sikit air)
- 1 kotak santan segera/secukupnya santan
- air secukupnya utk kuah (nak pekat jgn byk sgt)
- sikit minyak
- garam & perasa secukupnya
- Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk & bahan campuran rempah. Kacau2 & biar hingga wangi.
- Masukkan isi ayam dan sedikit air. Biar mendidih & ayam hampir masak. Masukkan bahan2 lain spt ubi kentang, santan, garam & perasa dan masak hingga kentang empuk. Renihkan kuah dengan api yang kecil sehingga terbit minyak.
- Biarkan secukup rasa. Sedia dihidangkan bersama roti jala atau apa2 saja kegemaran anda.
KARI DAGING
Resepi Oleh : Lynn
Rujukan : My Resepi
1 ½ kg daging
125 ml minyak
5 labu bawang ~ di cincang halus
12 ulas bawang putih ~ di cincang halus( ita kurangkan )
10 tangkai cili kering ~ di kisar (yang ni ita tambah)
2 kuntum bunga lawang
2.5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
4 tangkai daun kari
70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
1liter santan cair
500 ml santan pekat
3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
garam secukupnya
Resepi Oleh : Lynn
Rujukan : My Resepi
1 ½ kg daging
125 ml minyak
5 labu bawang ~ di cincang halus
12 ulas bawang putih ~ di cincang halus( ita kurangkan )
10 tangkai cili kering ~ di kisar (yang ni ita tambah)
2 kuntum bunga lawang
2.5 cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga ( ambil bijinya )
4 tangkai daun kari
70 g rempah kari daging – di campur dgn 125 ml air – jadikan pes
1liter santan cair
500 ml santan pekat
3 biji ubi kentang besar ( di kupas dan di hiris kasar )
garam secukupnya
No comments:
Post a Comment