(RESEPI LENGKAP) = Ayam Panggang ala Kenny Rogers
1 ekor Ayam
1 biji Bawang Bombay
10 biji Bawang Putih
2cm halia
2 sudu Lada Hitam
3 sudu Kicap Manis
2 sudu Sos Tiram
2 sudu Madu
2 sudu Gula Pasir
1 sudu serbuk pasti sedap
1 sudu serbuk Oregano
2 sudu Minyak Zaitun (Olive Oil)
1 bijio limau nipis
sedikit garam
1 biji Bawang Bombay
10 biji Bawang Putih
2cm halia
2 sudu Lada Hitam
3 sudu Kicap Manis
2 sudu Sos Tiram
2 sudu Madu
2 sudu Gula Pasir
1 sudu serbuk pasti sedap
1 sudu serbuk Oregano
2 sudu Minyak Zaitun (Olive Oil)
1 bijio limau nipis
sedikit garam
1) Bersihkan ayam. Lumur ayam dengan garam dan limau nipis selama 20minit.
2) Potong halus bawang bombay, bawang putih, dan halia. Kemudian blend semua bahan-bahan tersebut. Tambahkan madu, kicap manis, sos tiram, serbuk pasti sedap, garam, gula, lada hitam, dan minyak zaitun & gaul rata.
3) Lumurkan bahan-bahan tadi pada ayam. Perap selama 1 jam. Jika hendak rasa yang lebih terangkat, Sila perap semalam di peti dalam sejuk.
4) Panggang ayam didalam oven dengan suhu 170-180'c selama 1 jam 30 minit. Sila tambah masa pemanggangan jika ayam masih belum masak lagi. (Bergantung pada saiz ayam & besar oven). Setiap 15min, sila sapu lebihan rempah keatas ayam.
5) Siap
No comments:
Post a Comment