Products available

Saturday, July 4, 2015

NASI BERIANI...save kat wall

NASI BERIANI...save kat wall
Nasi
2 cawan beras basmati..cuci dan toskan
Air 3 cawan..1cwn beras:1 1/2 cwn air
Rempah tumis 4 sekawan
Daun salam/bay dan daun pandan
1 biji tomato..belah 4
1 biji bawang besar..belah 4
Cili merah dan hijau..potong memanjang
2sdb rempah beriani..campur sedikit air
1/2sdk serbuk kunyit
2senduk kecil susu cair
Garam
Minyak sapi dan minyak utk menumis
Pewarna kuning
Air mawar
Daun ketumbar, kismis,bawang goreng
..Panaskan minyak sapi dan minyak..tumis 4 sekawan..masukkan daun salam dan daun pandan..masukkan tomato..dah layu masykkan bawang dan cili..masukkan rempah beriani,serbuk kunyit..gaul..masukkan beras gaul sebati..masukkan susu cair dan air..perasakan..masak seperti biasa..
Bila nasi dah hampir masak..renjiskan air mawar..taburkan daun ketumbar,kismis,bawang goreng...akhir sekali letakkan ayam beriani diatas..tutup periuk..masak sampai nasi masak..
Titik pewarna kuning...biar 10 minit baru gaul nasi...
Ayam Beriani
1/2 ekor ayam..potong ikut suka
2sdb rempah beriani
1biji bawang besar..kisar
1ulas bawang putih..kisar
Halia..kisar
Garam..gula
Tumis bahan kisar..masukkan rempah dan sedikit air...masukkan ayam..boleh tambah air..masak sampai ayam empuk dan kering..perasakan..sedia untuk diletak atas nasi..
Dalca
1/2 cawan kacang dal..utk pekatkan kuah
..rendam smpai kembang dan rebus
Ayam/daging..potong kecil
Rempah tumis 4 sekawan
1biji bawang besar..kisar
1ulas bawang putih..kisar
Halia..kisar
3sdb rempah dalca
2sdb cili boh
1/2 santan cair..tak letak pun tak pe
Gula melaka..garam..asam keping
Terung, kacang panjang, lobak merah, ubi kentang, cili...potong kecil
...Tumis rempah 4 sekawan...masukkan bahan kisar..cili boh...rempah dalca dan sedikit air..masukkn kacang dal yg direbus..agak2 kacang dah hancur masukkan ayam..bila empuk masukkan santan dan sayur2..perasakan..
Acar
Bawang besar..hiris nipis
Halia..hiris nipis
Bawang putih..hiris nipis
Timun
Lobak merah
Cili
Biji sawi
Secubit serbuk kunyit
...Panaskan minyak tumis halia dan bawang putih..masukkan biji sawi...masukkan cuka..garam..gula..masukkan lobak merah dan timun..masukkan bawang besar dan cili.

No comments:

Post a Comment