Products – Dropship & Dropshop

Sunday, December 11, 2016

Piza home made

Lama dh tak share dlm group ni,pizza homemade  utk minum ptg tdk. Buat sndiri puas hati nak letak cheese banyak mana pn. 

Resepi
Bahan2 roti
3 cwn tepung
1 sudu mauripan/yis
2 sudu butter/mentega
1 sudu gula
garam, agak2 je letak
2 sudu minyak jagung

Bahan toping
1) sos kimball/ prego or apa brand pn ok ( toping terpulang nak letak apa pn boleh,  tp utk sya,  lebih suka tetak toping tak lebih dari 3 bahan.  Tak termasuk vegetable lah)
2) Ayam cincang ramli
3) Crab finger
4) bawang hollan (cincang)
5) capsicum.

Cara2
1) mauripan--> masukkan dlm bekas/ cawan je senang. dan rendan dgn setengah cawan air suam
2) sementaraTepung + butter + gula + garam -->  Gaul sebati
2) then masukkan mauripan/yis yg direndam tdk +minyak --> uli smpai dah x melekat ditangan
*kalau still melekat tambah tepung ckt, kalau agak keras masukkan air ckt.
*bila doh dah x melekat boleh bahagikan doh kepada dua bahagian.  Cucuk2 ckt simpan dlm bekas n tutup dgn kain (simpan lebih kurang 20-30 min)  bila dh naik tepung tu bleh la uli leper and buat la pizza korang

Cara2 menoping
1) letak sos  dan ratakan,  then letak lah bahan2 terpilih anda (mcm sya letak ayam cincang dgn finger crap so saya goreng dlu atas kuali smpai masak) then letaklah capsicum dgn bawang hollan.  Last tabur cheese mazorela sesuka hati
*bakar dgn suhu 170 selama 20-30 minit  Depend oven anda ye. 

Note: Kalau sya bakar dlu roti kosong 10-15 min depend oven. Pas tu baru letak bahan2 toping smua. And bakar skali lg utk 15-20 min,  Sbb nt tepung bhagian tengah kurang msak.  Kalau Oven sy lah..������
# resepi ni utk 2 keping pizza size medium mcm dkt piza hut��  tu. So nak buat banyak keping tambah lah bahanya ye

No comments:

Post a Comment