Products available

Thursday, August 4, 2022

aiskrim ala magnum

Bahan adunan aiskrim:

  • 2 cawan whipping krim (dairy)
  • 1/2cawan susu pekat
  • 1sudu kecil ovellate
  • Sedikit esen vanila

Bahan coklat:

  • 350gm coklat masakanatau dark chocolate

Cara membuatnya:

1. Campurkan kesemua bahan adunan aiskrim dan mix atau blender hingga adunan kembang gebu 2 kali ganda.

2. Double boilkan pula coklat masakan atau dark coklat hingga cair.

3. Bila dah suam masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan.


4. Agak-agak je tak nipis sangat dan tak tebal sangat.

5. Tuang adunan aiskrim dan bekukan 5-6 jam atau semalaman.

6. Siap untuk dimakan!

Salutan coklat tu tak perlu mengeras kalau dah mengeras dia tak bersalut dengan ais krim. Nak lagi senang buat pendek-pendek je.

Boleh potong sikit plastik ais tu kalau nak lebih mudah korang buat aiskrim ni. Adunan aiskrim dan coklat tu tak bercampur eh jangan risau.

Kalau guna resepi yang ni adunan aiskrim tu likat boleh tuang macam biasa je.

Coklat tu pekat bila ratakan dalam plastik, coklat akan lekat kat keliling plastik jadi bahagian tengah-tengah tu automatik kosong sebab tu boleh tuang aiskrim bahagian tengah.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment