Products available

Tuesday, April 9, 2024

Sup Tulang Jadi Pekat Melikat

Kisar 2 Bahan Rahsia Ini, Confirm Kuah Sup Tulang Jadi Pekat Melikat Dan Sedap! Cubalah!

Bahan-Bahan A:

  • 3 biji bawang besar
  • 8 biji bawang putih
  • halia dalam 2 ketul
  • 1 sudu ketumbar
  • Kisar semua bahan A sampai halus

Bahan-Bahan B (Bahan Rahsia Kepekatan Kuah):

  • 3 batang saderi
  • 1 batang lobak merah
  • Kisar semua bahan B sampai hancur

Bahan-Bahan C:

  • 3 batang kayu manis
  • 4 biji bunga lawang
  • 10 biji bunga cengkih
  • 10 biji buah pelaga
  • 1 senduk serbuk sup
  • 2 kg tulang
  • 5 biji kentang (dibelah 2)
  • 3 batang sadari (dihiris)
  • 3 biji bawang besar (dibelah 4)
  • air

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan A hingga bau wangi, kemudian masukkan bahan B dan bahan C, kacau rata hingga sebati dan berbau wangi.
  2. Masukkan air, kemudian tulang. Didihkan hingga isi-isi pada tulang empuk.
  3. Jika tak empuk lagi tambah air, tak empuk tambah lagi air dan seterusnya hinggalah isi-isi empuk. Proses ini makan masa 1 1/2 jam juga.
  4. Apabila sudah empuk, masukkan ubi kentang, batang sedari dan bawang yang dah dibelah. Masukkan garam dan serbuk perasa. Masa ni kita tunggu pulak ubi kentang empuk dalam 10 minit.
  5. Dah masak semua bolehlah angkat. Taburkan sedikit bawang goreng dan daun sup.

No comments:

Post a Comment