Products – Dropship & Dropshop

Saturday, March 4, 2017

Buah Keras / Kemiri

Mamak Haji added 4 new photos.
12 hrs
Buah Keras / Kemiri"
Masakan Melayu atau Indonesia ini buah keras menjadi pilihan utama untuk perencah, sambal atau pun kuah. Buah keras ini bukan saja bantu beri kepekatan masakan, malah memberikan aroma (manis) dan juga kelazatan. Buah keras juga mampu elak santan menjadi pecah (minyak).dlm masakan gunakan santan pekat seperti masak lemak.
Untuk mendapatkan aroma dan kelazatan dari buah keras, buah keras terlebih dulu perlu goreng kering tanpa minyak, ditumbuk dan diblender halus. Sekiranya ingin buat sambal, buah keras boleh digoreng bersama bawang putih dan bawang merah...dan diblender halus.
Dari pengalaman mamak haji, sekiranya buah keras ini digunakan tanpa goreng kering dalam masakan rempah, lauk cepat basi. Untuk seekor kambing masak korma..anda boleh gunakan satu cawan buah keras dan satu cawan buah badam. Jimat sikit tapi jadikan ia lagi sedap...


Tak perlu gunakan rempah terlampau banyak sgt...masakan kurma adalah masakan rempah yg lembut..maka kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang guna moderate saja...tapi gunakan daun pandan yea..

Resipi: Kurmak kambing (1 ekor).
Ok ..bila daging sudah empuk, masukkan susu cair 5 tin, garam secukup rasa,1 sudu besar garam masala dan 5 tangkai cili hijau dipatah dua. Bila mendidih kembali, tutup api dapur dan boleh hidangkan dgn taburkan atas hidangan daun ketumbar dan buah janggus ang telah goreng dgn minyak sapi...settle. tunggu pelangan dtg ambil pukul 10:30 pagi...Alhamdulillah.
LikeShow more reactions

No comments:

Post a Comment