Products available

Thursday, February 27, 2020

Cream Cheesecke Superb

Cream Cheesecke Superb




  Cara nak buat 

1)asingkan putih dan kuning telur 6biji gred A Bhgian A 6keping cheesedale (125g) Butter 50g Susu segar 100ml Selfrising our 60g Tepung jgung 20g Vanila powder/esen vanila Kuning telur 6 biji Bahagian B Putih telur 6biji Gula kisar/castor 140g Cream of tartar 1sudu kfc

1-double boiler cheese, butter dan susu sampai tidak berketul . Ketepikan bg sejuk dlu.

2- sudah sejuk adunan cheese masukkan kuning telur sambil2 whisk masukkan vanila powder/esen serta tepung sikit demi sedikit sehingga sebati.

3-pukul putih telur mggunakan mixer high speed sehingga berbuih masukkan cream of tartar dan masukka gula 140g secara 3 peringkat. Putar sehingga kental dan mendaptkan adunan yg soft peak bertanduk.

4-masukkan adunan meringue sdikit demi sikit kedalam adunan cheese dan satukan mggunakan kaedah kaup balik pakai spatula je slow2.sampai kedua2 adunan sebati..

5-sapukan minyak di sekeliling loyang dan lapik baking paper di dasar loyang ber size 6′ (adunan ini dpt mghsilkan 2biji kek saiz 6)

6-bakar mggunakan kaedah bain marie.api atas bawah 20mnit pertama suhu 150-160 15mnit kedua 140 Turunkan suhu 100-130 bake selama 1jam Bgaimanapun suhu bergantung oven masing2 ye

 kejadian kek yg sempurna kek akan merenggang dengan sndrinya dan mudah untuk di terbalikkan kluar dri loyang krana kek tidak melekat di tepi loyang. Pssst buat kek keju jgn gopoh2 kalut2 nnti takut kek x jdikk

No comments:

Post a Comment